Snoerenspaghetti

In de loop der jaren zijn er veel kabels ontwikkelt die voor video verbindingen gebruikt kunnen worden. In het verleden is er vaak geprobeerd de industrie te stroomlijnen, maar nog steeds zijn er verschillende opties op de markt beschikbaar. Elk type video kabel is makkelijk herkenbaar een heeft een eigen grootte en vorm. Maar ze verschillen ook van kwaliteit en eigenschap. Daar gaat deze blog over! Weet welke kabel je moet kiezen voor jouw apparaat.

HDMI

De HDMI kabel werd ontwikkeld als een samenwerking tussen verschillende technologie en multimedia bedrijven die de verbinding tussen audio/video connecties wilden verbeteren. Het doel was om één kabel te maken die universeel door de industrie gebruikt kon worden, ongeacht verschillende merken van verschillende apparaten. De HDMI komt dan ook voor op bijna ieder elektronisch apparaat: TV’s computers, Blu-rays, projectors, enzovoort. Naast het feit dat deze kabel zo universeel is, is een ander groot voordeel e 4k beeld resolutie. De Mini HDMI en Micro HDMI kennen dezelfde opzet, maar zijn in grootte aangepast voor kleinere materialen. De HDMI is dus een goede all-round kabel.

DisplayPort

DisplayPort is specifiek ontworpen om computer monitoren te verbinden. Het is een sterke kabel, sterker dan de HDMI. De kabel support 8k resolutie. Veel monitors hebben zowel een HDMI als DisplayPort verbinding, maar high-end monitoren hebben alleen een DisplayPort door de hogere kwaliteit. Ook de DisplayPort kent een kleiner broertje, de Mini DisplayPort. Voor een beeldscherm is DisplayPort de beste optie.

DVI

DVI staat voor Digital Visual Interface. Het is een ouder type video verbinding. Het is nog niet geheel in onbruik geraakt, maar gaat wel die kant uit. DVI ondersteunt, evenals de DisplayPort, enkel video en geen geluid. Een DVI kabel is wat robuuster en groter in vorm, en ondersteut niet 4K zoals de HDMI of DisplayPort. Er zijn ook verschillende versies van de DVI kabel. De eerste heeft een single-link, de tweede een dual link. Simpel gezegd heeft een dual link meer pinnetjes om de verbinding te leggen,waardoor de resolutie hoger is. Kortom, gebruik een DVI alleen als je niet om alternatieven heen kan.

VGA

De laatste kabel in deze reeks is de VGA kabel. VGA staat voor Video Graphics Array. De VGA is evenals de DVI een verouderde kabel voor een analoge video verbinding. Ze komen nog veel voor op beamers en projectors, maar voor veel andere elektronische apparaten zijn alternatieven beschikbaar. Een VGA gebruik je dus evenals de DVI alleen nog wanneer je geen andere optie hebt.

Zowel de VGA als de DVI kabel zijn dus verouderde kabels. De meest gangbare kabel is de HDMI, maar voor een high end beeldscherm is de DisplayPort de beste optie.